n .post -->

<$BlogItemTiBuğulama Et... <$BlogItemBo

Hafif bir et yemeği..
Et buzluktan çıkardıktan sonra,iyice çözülmeden dilim dilim kesilir.
Dilimlenen etler bir güzel dövülür.Çok hafif sıvıyağla yağlanıp tuzlandıktan sonra(yağlanınca daha yumuşak oluyor);tencereye bir sıra et, üzerlerine halka halka kesilmiş domates ve soğan ve tekrar et olacak şekilde malzeme bitinceye kadar yerlerleştirilir.
Çok kısık ateşte kendi suyuyla pişirilir ayrıca su katılmaz.Pişmesi genelde 2 saate yakın oluyor.Lakin çok lezzetli ve hafif bir et yemeği..Ben ayrıyeten bir baharat kullanmıyorum.Domatesin ve soğanın verdiği lezzet yetiyor.(benim domatesler baya bir olgun olduğu için et pişinceye kadar eriyip gitmişler:))

Herkesin Ramazanı mübarek olsun..
End COMMENTS -->
n .post -->

<$BlogItemTiTİRİT.. <$BlogItemBo

Bizim buralarda; davet yemeklerinin başında gelir tirit...Büyük büyük tepsilerde servis yapılır.
Kış hazırlıklarından olan yufka yapımıyla başlar tiritin hazırlanışı..Konu komşu çağrılır.Ocaklar yakılıp, saçlar kurulur.Kimisi yufkaları açar, kimisi pişirir.Arada boş yufkaların arasına yağ sürülerek sıcak sıcak yenir.Herkes dönüşümlü olarak iş görür.Yorulan kalkar bir diğeri oturur.Namazını kılıp dinlenen yeniden oturur.Yufka yapımı ihtiyaç kadar, akşama değin sürer.Sonra demet demet sıralanıp rutubetsiz bir yerde kış için saklanır.
Her güzel şeyin emek istediği gibi tiritte baya zahmetlidir.Lakin sonrası çok pratiktir.Arzuya göre ister etle, istenirse tavukla yapılabilir.Et kemikli veya kemiksiz olabilir.Tavuk kullanılacaksa tercihen anaç tavukla hazırlanır.Sebebi daha yağlı ve lezzetli ve de bereketli olmasıdır.
Düdüklü tencerede haşlanan et; ister parça parça istenirse didiklenerek ayrı bir yere alınır. Yufkalar tepsiye çok kırıklanmadan parçalanarak yerleştirilir. Sonra etler yerleştirilerek,haşlanan etin suyu kaynak kaynak her yerini ıslatacak şekilde, üzerine kepçeyle dökülür.

En son ise; olmazsa olmaz, karabiber serpilerek servis yapılır.
Afiyet olsun...
End COMMENTS --> n .post -->

<$BlogItemTiPişirgi.. <$BlogItemBo



Tarhana kaynattığımız gün mutlaka yemek için pişirgisinden ayırırız.Haşlanmış kuru fasulye yada nohut katınca daha bi lezzetli olur.Hatta annem; kışın yemek için, özel kazanda pişirgi kaynatıp konserve yapar.(kazan pişirgisi daha bi lezzetli olur,mis gibi kokar)

Fakat; kazanda kaynatmak yorucu ve zor olduğundan çoğuları tarhanalarını dahi, düdüklü tencerede kaynatıyor.Zamanı ve müsait yeri olmayanlar için iyi tabii..

Biz genelde tarhanamızı acılı yaparız.(çocuklar küçükken acıyı biraz hafifletiyoruz) Pişirgide daha una girmemiş hali olduğundan tabir yerinde ise zehir gibi olur.Ama lezzetinden onu kim umursasın:))

Ekmeği bandıra bandıra, acıdan nefesimizi içimize çeke çeke yeriz.

Allah hayatta herkese ağız tadı ve sağlık versin...

Sevgiler...

End COMMENTS --> >