n .post -->

<$BlogItemTiTEREYAĞI DA, ZEYTİNYAĞI GİBİ YARARLI MI? <$BlogItemBo


Prof.Dr.Mustafa NUTKU
GİMDES Teknik Bilim Kurulu üyesi

Aslında yararlı olan her şey bazılarına bazı özel haller için zararlı olabileceği gibi, fazlası da herkese zararlıdır. Fakat, “İstisnalar, kaideyi bozmaz.”

Bu, en başta gelen besinimiz olan su için bile böyledir. Sindirim sisteminden yeni ameliyat olmuş bir hastanın bir müddet kesinlikle su içmemesi gerekir. Tereyağı da aslında yararlı olmakla beraber, bazı istisnaî özel durumlar için zararından bahsedilebilir.

Son günlerde gündeme daha çok gelen, tereyağı ile ilgili yararlı-zararlı tartışmalarının içine fazla girmeğe lüzum olmadan, sadece şu âyet meallerine bakılsa, tereyağının aslında insan sağlığına yararlı olduğu anlaşılabilir:

“Sizin için sağılan hayvanlarda da bir ibret (ilâhî kudrete bir işaret) vardır. Size onların karınlarındaki fers (sindirilmiş gıdalar) ile kan arasından, içenlerin boğazından kolaylıkla geçen hâlis bir süt içiririz.” (Nahl Sûresi 16/66)

“Sağmal hayvanlarda sizin için elbette bir ibret vardır. Karınlarının içindekinden size (süt) içiririz. Onlarda sizin için birçok faydalar vardır. Hem de onlardan yersiniz.” (Mü’minûn, 23/21)

Tereyağı, (inek, koyun, keçi, manda gibi) sağılan hayvanların ve bilhassa inek sütünün yağına verilen isimdir. En çok süt veren sağılan hayvanlardan biri olan ineğin sütünün o âyette “hâlis” olduğundan bahsedilmesi, onun yağının da “hâlis” olduğuna delâlet etmez mi?

Bir otomobil veya bir makine alan, onun kullanma talimatına bakarak, yapımcısının onda hangi yağın kullanılmasının tavsiye edildiğini öğrenir ve o tavsiyeye uyar.

İnsan, kâinatın en mükemmel makinesidir. Onu yapan, o makinede kullanılmasını tavsiye edeceği yağı da yapmış ve insan makinesinin rehberinde onu tavsiye etmiştir.

*****************

Tereyağından da önce, zeytinyağının faydaları ile ilgili batı kaynaklı araştırma ve yayınların son zamanlarda sık-sık gündeme gelmesiyle o yayınlara alâka gösterenler ve itimat edenler, tereyağı gibi zeytinyağının da onbeş asır önce âyet ve hadislerle, hem kendi vücut makinelerini ve hem de o yağı vücut makinelerine uygun bir yağ olarak yapan tarafından, kendilerine tavsiye edildiğini bilmiyorlar mıydı, veya bildikleri halde lâkayt mı idiler?

“Yine onunla (gökten bir ölçü ile indirdiğimiz suyla) Tûr-i Sina’da yetişen bir ağac(ı) da (yarattık) ki, (meyvesi) yiyenlere yağ ve katık olarak biter.” (Mü’minûn, 23/20)

“Tine ve zeytune(1), Sina dağına ve şu güven veren şehre (Mekke’ye) and olsun ki, biz insanı hakikaten en güzel biçimde yarattık.” (Tin Sûresi, 95/1-2-3)

“Zeytinyağını yiyiniz ve onunla yağlanınız! Zira o mübarek bir ağaçtan meydana gelmektedir.” (Hadis-i Şerif)

-----------------------------------------------------------------------------------
(1) Bunlar, bir görüşe göre, incir ve zeytin olarak meyve ismidir. Allah’ın yemini, bunların faydasından dolayıdır.

Kaynak:http://www.gidaraporu.com/tereyagi-ve-zeytinyagi_g.htm
End COMMENTS -->
>